facebooklinkedin

contact

Hoe goed ben jij met spelling? Test je kennis eens met deze quiz. Tien best lastige vragen. Hoeveel had jij er fout? Als je de test serieus maakt, leer je nog een interessant weetje op het einde!
(De uitslag vind je onderaan de test.)
1. Niemand beken_ graag schuld aan iets te hebben.
a. d
b. t
c. dt
2. Wie zonder excuus schuld beken_, verdient strafvermindering.
a. d
b. t
c. dt
3. Als je de bal goed wilt raken, is het belangrijk dat je goed time_
a. d
b. t
4. Hou_ je collega alles in de gaten, als jij er niet bent?
a. d
b. t
c. dt
5. Toen wij de computer star_en, zagen wij direct dat er iets niet klopte.
a. t
b. tt
6. De te verwach_ post werd pas laat in de middag bezorgd.
a. te
b. tte
c. ten
7. De verrich_ arbeid leverde uiteindelijk weinig op.
a. te
b. tte
c. ten
8. Wor_ jou weleens een baan aangeboden?
a. d
b. t
c. dt
9. Zij verwachten dat de zieke snel herstel_.
a. d
b. t
c. dt
10. Je moet het niet doen als je zijn voorstel niet vertrouw_
a. d
b. t
c. dt
 
UITSLAG:
1. b
2. b
3. b
4. c.
5. b
6. c
7. a
8. c
9. b
10. b
 
Tien antwoorden goed = taalniveau C1/C2
Negen antwoorden goed = taalniveau B2
Acht of zeven antwoorden goed = taalniveau B1
Zes antwoorden goed = taalniveau A2
Vijf of minder antwoorden goed = taalniveau A1
NB. Het taalniveau wordt niet alleen bepaald door de kennis van spelling, maar ook door woordkeuzes en lengte van zinnen en woorden.
 
WEETJE:
Wist je dat ongeveer 90 procent van de Nederlandse bevolking op taalniveau B1 of hoger zit? B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Schrijven op taalniveau B1 betekent dus dat mensen je teksten snel en gemakkelijk kunnen lezen. De meeste teksten van overheden en bedrijven hebben taalniveau C1. Meer dan de helft van de volwassen bevolking begrijpt deze teksten niet. Je kunt dus beter alles op taalniveau B1 laten schrijven. Dan ben je er zeker van dat je boodschap goed overkomt!
 
Bron: Ververs,Tekst en Communicatie
 
meisje kidzwijz.jpg

Als leren niet vanzelf gaat...